ARRÓL, HOGY A SEGÍTŐNEK TÖKÉLETESNEK KELL LENNI, AVAGY : “Nanehogymármegmondja nekematutit! “ az írigység és rosszindulat tükrében, most épp így..

Tisztázzuk: segítő például a pszichológus, az orvos, a szociális munkás, életvezetési tanácsadó, ápolónő, stb. sokáig sorolhatnám, tehát olyan ember aki egy másik ember életében közvetlenül segítséget nyújt testi, szellemi, mentális, vonatkozásban. Azért, hogy ezt megtehesse hosszú, hosszú éveket tanult. A pszichológia például a szellemtudományokra, a filozófiára -a test lélek viszonyára- és az élettudományokra (agyi és ideg élettani kutatások) épül.
Tehát tudomány. Nem részletezném a többi segítői szakma gyakorlásához szükséges sokrétű tanulmányok felsorolását de amíg barátom te a saját szakmádat tanultad,ők ezt.
Évezredes, több évszázados megfigyelések kísérletek, komoly szellemi munka árán a segítői szakmák folyamatosan fejlődnek, ugyan úgy, mint bármi más.

A jó segítő pedig messze nem tökéletes, a hiteles segítő pedig ezt kifejezetten fel is vállalja sőt, rossz hírem van: a jó segítő mindig traumatizált. Ami annyit jelent, hogy élete során ( leginkább kisgyermek korában)mély fájdalmakat, hiányokat, veszteségeket szenvedett el, vagy bántalmazott volt. A különbség a hétköznapi sodródó, önmaga lelki és mentális életével nem törődő ember (aki ugyanúgy megszenvedte vagy meg fogja szenvedni életének egyes történéseit) az az, hogy a segítő komoly önismereti munkával személyiség szinten megfejlődte és pozitív irányba vitte egy nehézség után az életét, vagyis jó irányba tudott elmozdulni egy komoly nehézség után is.
A jó segítő saját nehéz élethelyzetének az érzelmi megéléséhez bátor volt, ezért képes egy másik emberrel is együtt érezni, meglátni egy másik ember fájdalmát, vagyis képes az empátiára. Évekig tartó folyamatról beszélek, komoly munkáról, és nem arról, aki azt gondolja: hogy elolvas egy könyvet és megváltozik az élete.

Az az ember, aki egy hiteles segítőt kritizál, valójában saját szar érzéseivel, és még szarabb életével nem akar szembenézni. Gyáva hozzá, ezért azokat fikázza, akik kettő perc alatt szembesítenék vele.
A hiteles segítő attól hiteles, hogy felvállalja, hogy emberből van ( jóval, rosszal) de példát tud mutatni abban, hogy mindig lehet és kell a méltó emberi élet felé törekedni. Haladni önmagunk szeretete, elfogadásra felé, mely a külvilágra is hat. Ja, és nem a bullsit gurukról beszélek.
Aki erre nem törekszik hanem saját mocskát és rendezetlenségét vetíti a külvilágra, az fröcskölődik, irigy, féltékeny, rosszindulatú. És sokan vannak akik egy életet így élnek le, nézzen csak szét mindenki a háza táján. Bőven van ilyen, ha épp nem ő az.
Ha pedig azt gondolod,hogy a segítő legyen tökéletes, és oldja meg helyetted az életed, akkor barátom egy életen keresztül lúzer maradsz!!! Mert ezzel elismered, hogy nem vagy képes önállóan is gondolkodni és felelősséget vállalni az érzéseidért, a gondolataidért és azok lecselekvésséért.
Vagyis egy hisztiző kisgyerek.

Egyébként ez sem baj mert mint tudjuk: “ Vesztesekre márpedig szükség van. Hogy tudd, hová jutsz, ha az ő útjukat járod. Ők a viszonyítási pont. A nullák így töltik be végül küldetésüket.”( Dr.Csernus I.)
Üdv.

Kategória: Blog